Mama Chunu; Oerlekker en Oergezond

Zo’n 7.000 jaar geleden werd de chunu, zoals de Inca’s de aardappel noemen, al verbouwd. De teelt ontstond op grote hoogte rond het Titicacameer in zuidelijk Peru, tegen de grens met Bolivia. De aardappelen die we vandaag in de winkel kopen zijn ‘verhuislijkte’ varianten van deze oeraardappel. Het proces van domesticatie vond in eerste instantie onbewust plaats. De mens selecteerde steeds die zaden en knollen die het meest aan zijn wensen voldeden. Later leerden we van de natuur dat nieuwe varianten door na bestuiving door insecten tot zijn gekomen. Door het stuifmeel van de vaderplant op de stamper van de moederplant te brengen kon de mens op dezelfde wijze voortaan ook zelf een natuurlijke kruising van rassen bewerkstelligen.

Ons kweek- en researchbedrijf Agrico Research brengt tezamen met haar aangesloten kwekers vandaag de dag nog steeds op dezelfde natuurlijke wijze kruisingen tot stand. Als bron van nieuwe eigenschappen grijpen we daarbij dikwijls terug naar primitieve aardappelrassen of wilde aardappelsoorten uit landen in Midden- en Zuid-Amerika. Alle inspanningen zijn erop gericht om nieuwe rassen met verbeterde eigenschappen te krijgen. Aardappelrassen, die nog gezonder en sterker zijn en nog beter aansluiten op de wensen van de afnemer.

Gezondheid is een belangrijke voedingstrend. Deze trend is sterk gericht op het verhogen van het welzijnsgevoel van de consument. Mede door drukke leefstijlen, de toenemende vergrijzing en de welstand van de bevolking bestaat er een groeiende belangstelling voor voedingsproducten die de mens op een smakelijke manier gezond moeten houden. Eind 2008 heeft Agrico met een internationaal gezelschap van specialisten en ketenpartijen gesproken over de betekenis en de impact van deze trend. Het resultaat van de bijeenkomst was aanleiding tot het samenstellen van een multidisciplinaire werkgroep. Er volgde een traject met onder meer bureauonderzoek, diverse veldproeven en kwantitatief- en kwalitatief consumentenonderzoek in samenwerking met onderzoeksbureau &Beyond. Dit alles heeft geleid tot een nieuwe lijn aardappelen met van nature bijzondere voedingseigenschappen. De ‘ontdekking’ van Mama Chunu was een feit.

De ‘Mama Chunu Original’ is vol van smaak en bevat van nature een verhoogd gehalte aan antioxidanten ter bescherming van het menselijk lichaam. De aardappelen zijn te herkennen aan hun diepgele vleeskleur. De ‘Mama Chunu - Slim’ variant bevat van nature 30% minder calorieën en zal naar verwachting na dit teeltseizoen op de markt worden gebracht. ‘Mama Chunu - Vit+’ helpt om je weerstand op peil te houden, want deze aardappel is van nature rijk aan Vitamine C. Gebaseerd op de resultaten in de veldproeven kan de ‘Vit+’ naar verwachting in de loop van 2012 beschikbaar zijn.