Oorsprong en familie van de aardappel

Wist u dat de aardappel familie is van de tomaat, aubergine, paprika en rode peper? De aardappelplant behoort namelijk tot de nachtschadeachtigen. Ondergronds maakt de aardappelplant wortels en stolonen (zijstengels). Aan de stolonen komen de knollen, of met andere woorden de aardappelen.
 

De aardappel komt oorspronkelijk uit de Andes

Oorsprong van de aardappel

Onze aardappel komt oorspronkelijk niet uit Nederland, maar uit de Andes in Zuid-Amerika. Er wordt aangenomen dat er al zo’n 7.000 jaar geleden sprake was van aardappelteelt in de Andes. Op kleine bergperceeltjes telen mensen al eeuwen lang een verscheidenheid aan rassen. De aardappel zoals wij die kennen, belandde rond 1570 in Spanje in de buurt van de havenstad Sevilla. Aan het einde van de 16e eeuw waren het de Engelsen die de knol in Noord- en West-Europa introduceerden.

Ondanks lyrische beschrijvingen van de aardappel werd de nieuwe plant door de Europeanen niet onmiddellijk als voedselbron beschouwd. De aardappel is tot ver in de achttiende eeuw uitsluitend als bijzondere tuinplant gebruikt.

De aardappel in Nederland

Het is niet precies bekend hoe de aardappel Nederland bereikte. Rondom 1760 waren het de Friezen die de aardappel meteen omarmden. Het bleek een goedkoop en makkelijk te telen gewas. Andere streken in Nederland volgden pas later. Ook in Duitsland, Scandinavië en de Slavische landen duurde het vrij lang voor de aardappel gemeengoed werd. Pas aan het begin van de 19e eeuw stond bij grote delen van de Europese bevolking aardappelen op het menu.