De teelt en voedselveiligheid

Voordat de aardappel in de supermarkt of bij de verwerker is aangekomen, heeft hij een hele reis gemaakt. Vele handen hebben voor het beste resultaat gezorgd. Het begint bij ons kweek- en research bedrijf. Dit is continu bezig om nieuwe rassen te ontwikkelen die nog gezonder en sterker zijn en aansluiten op de wensen van onze telers, consumenten en de verwerkende industrie. Het proces om een nieuw ras te kweken duurt ongeveer 11 jaar.

Pootaardappelen

De knollen van een nieuw aardappelras komen allereerst bij een pootaardappelteler. De teler stopt de aardappelen in de grond, waar ze zich vermeerderen. Na ongeveer 5 maanden haalt de teler de pootaardappelen met de rooimachine uit de grond. Daarna slaat hij ze op in koele schuren, waarna ze het volgende voorjaar weer worden gepoot en vermeerderd. Dit proces van vermeerderen wordt 4 tot 6 keer gedaan. Daarna worden deze aardappelen gebruikt om tafel- en industrieaardappelen te telen.

Tafel- en industrieaardappelen

Als er genoeg pootaardappelen van het nieuwe ras zijn, komen de pootaardappelen terecht bij de tafel- of industrieteler. Ook deze teler stopt de pootaardappelen in de grond. Als de aardappelen vermeerderd en groot genoeg zijn, haalt de teler ze weer uit de grond en slaat hij ze op in zijn schuur. Op het moment dat de supermarkt of de verwerker de aardappelen nodig heeft, worden ze met een vrachtwagen opgehaald. Ze vinden hun weg naar de supermarkt als verse aardappelen of bewerkte producten als frietjes en chips.

Voedselveiligheid

Al onze aardappelen worden met de grootste zorg geteeld en voldoen aan de meest actuele standaarden op het gebied van voedselveiligheid. Onze telers houden een teeltregistratie bij waarin ze bemesting, gewasverzorging en bewaring vastleggen. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat u een smaakvolle, gezonde aardappel of aardappelproduct op tafel kunt serveren.

Contact - Agrico

Agrico
Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31(0)527-639 911
info@agrico.nl