Agrico presenteert recordresultaten in haar ledenvergadering

10 maanden geleden. 

Emmeloord, 19 december 2017. Afgelopen donderdag heeft Agrico haar centrale ledenvergadering gehouden. In deze goed bezochte vergadering is o.a. het jaarverslag over 2016/2017 besproken.


Boekjaar 2016/2017 gaat de boeken in als één van de meest succesvolle jaren in de geschiedenis van Agrico. Niet eerder heeft Agrico zo’n grote hoeveelheid pootaardappelen afgezet en kon zoveel geld aan de leden voor zowel poot- als consumptieaardappelen worden uitbetaald. De geconsolideerde omzet steeg met ruim 20 miljoen euro naar 289 miljoen euro. 30% van de omzet werd door de dochterondernemingen in binnen- en buitenland gerealiseerd. De omzetstijging is volledig tot stand gekomen in de productgroep pootaardappelen. De vraag naar pootaardappelen van Agrico-rassen was goed in alle afzetgebieden. Daarnaast werd optimaal geprofiteerd van de groei van de verwerkende industrie.

Agrico heeft de gerealiseerde uitbetalingscapaciteit vrijwel volledig aan haar leden uitgekeerd. In plaats van het vermogen te versterken via het jaarresultaat, heeft Agrico voor het eerst op de uitbetaling een bedrag ingehouden dat als storting op een achtergestelde lening is aangewend, conform het eerder geformuleerde financieringsbeleid. Op deze wijze kan het garantievermogen met ruim 2 miljoen euro worden versterkt. Voor een aantal  investeringen, waaronder in het kweekbedrijf, werd daarnaast een bancaire lening aangetrokken.

Naast de formele agenda kende de centrale ledenvergadering ook een informeel programma. Tijdens dit programma stond het thema generaties centraal. Hoogleraar organisatiekunde Mathieu Weggeman hield een lezing over de kenmerken en verschillen tussen de oudere en jongere generaties binnen onze samenleving. Zijn aansprekende en met humor gebrachte boodschap vond veel herkenning in de zaal. De generatieverschillen die ook spelen bij veel akkerbouwbedrijven, bijvoorbeeld rondom bedrijfsoverdracht, werd verder uitgediept aan de hand van stellingen die door de leden konden worden beantwoord en door een dialoog tussen 2 leden over hun persoonlijke ervaringen met dit onderwerp. De leden van Agrico bleken af te wijken van de algemene generatiekenmerken. Met name de oudere ‘protestgeneratie’ binnen Agrico houdt er, in vergelijking met haar generatiegenoten, moderne opvattingen op na.

Download hiernaast het jaarverslag 2016/2017.


Algemeen directeur Jan van Hoogen en voorzitter Adrie Vermeulen
Spreker Mathieu Weggeman


Generatiestellingen met leden

 

 

Contact

Agrico
Communicatie

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31 (0)527-639923  
communicatie@agrico.nl