Agrico presenteert breed pakket 'nieuwe generatie' rassen

10 maanden geleden. 
Emmeloord 19 januari 2018 – Op woensdag 17 en donderdag 18 januari jl. nam aardappelcoöperatie Agrico samen met dochterbedrijf Leo de Kock onder het thema ‘Growth’ deel aan de Bio-beurs die plaatsvond in het IJsselhallencomplex te Zwolle. Agrico presenteerde hier haar nieuwe generatie Phytophthora-resistente rassen.
 

 

Agrico etaleerde haar groeikracht tijdens de Bio-beurs met de presentatie van haar nieuwe generatie rassen. Agrico heeft als eerste handelshuis na jarenlang intensief kweekwerk een volwaardig pakket met Phytophthora-resistente rassen opgebouwd. Naast zeer hoge resistentie tegen de grootste wereldwijde aardappelziekte beschikken deze rassen over uitstekende en ten op zichte van elkaar aanvullende consumptie- en verwerkingseigenschappen. Met dit pakket biedt Agrico haar biologische telers risicospreiding en opbrengstzekerheid en haar afnemers een divers aanbod op het gebied van smaak, verwerking en uiterlijk. 
 
Het hoog Phytophthora-resistente pakket bestaat uit de rassen Carolus, Alouette, Twinner, Twister en het recent geïntroduceerde ras Levante. De rassen beschikken samen over verschillende resistentiegenen. Dit komt de risicospreiding op oogstderving van de biologische teler ten goede die zijn areaal wil beplanten met meerdere Agrico rassen. Biologische Agrico-telers kunnen reeds 50% van hun areaal telen met deze resistente rassen. De komende vijf jaar verwacht Agrico nog een aantal nieuwe veelbelovende Phytophthora-resistente rassen toe te kunnen voegen aan haar biologische pakket. 
 
Met dit kweekresultaat geeft Agrico ook vorm aan het convenant, waarin zij samen met de Nederlands retail sinds 2017 streeft naar meer duurzame teelt en opname van robuuste rassen in het schap van de supermarkten. Agrico’s nieuwe generatie rassen met hoge Phytophthora-resistentie zijn al meer dan robuust te noemen. Agrico’s research-centrum legt de lat altijd hoger en werkt aan het kweken van nog duurzamere multigene resistentie. 
 
Op de eerste beursdag konden vakgenoten, pers, consumenten en andere beursbezoekers ook kennismaken met de heerlijke smaak en goede looks van één van de aardappelrassen uit de nieuwe generatie. Chef-kok Jeroen van Deursen van Restaurant Koetshuis Rhederoord bereidde op het Foodplein 3 speciale, culinaire gerechten met Alouette die goed in de smaak vielen bij de aanwezige bezoekers.
 
Agrico is trots op het feit dat zij tijdens de beurs behoorde tot één van de 25 bedrijven die aanwezig mochten zijn bij de officiële opening van de beurs met Koningin Maxima en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. De aanwezigheid van beide hoogwaardigheidsbekleders geeft volgens Agrico de beurs en de positieve ontwikkelingen in de biologische sector de aandacht die het verdient.

20180117 Biobeurs 2018 from Agrico on Vimeo.

 
 
Film en foto's Gert Meinardi ©
 

Contact

Agrico
Communicatie

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31 (0)527-639923  
communicatie@agrico.nl