Transitie naar robuuste aardappelrassen verloopt succesvol

7 maanden geleden. 

Op donderdag 28 november kwamen de partners van het convenant ‘versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelrassen’ bij elkaar in Emmeloord om de voortgang van het convenant te bespreken. Hier bleek dat de doelstelling om in 2020 alleen nog maar robuuste biologische aardappelrassen in het winkelschap te leggen, naar verwachting gehaald gaat worden.

Het convenant is een groot succes. Dankzij de inzet van de aardappelkweekbedrijven neemt het aantal robuuste rassen snel toe. In 2019 zijn al meer dan 20 robuuste aardappelrassen op de markt in Nederland. Het aandeel robuuste rassen in de teelt van biologische aardappelen is sinds vorig jaar toegenomen van 50% naar 70%. Uit een enquête onder de betrokken retailers en handelaren blijkt dat het aandeel robuuste rassen voor de biologische tafelaardappelen in het winkelschap uitkomt op ruim 80%. Volgens de retailers is het doel van 100% robuuste rassen in 2020 voor de tafelaardappelen haalbaar. Kanttekening is dat het hier gaat om de aardappelen die uit Nederland komen. De biologische importaardappelen zijn nog niet altijd robuust. Mariska Werring, sales manager bij Leo de Kock, verwacht dat ze in 2022 ook voor de import aardappelen 100% robuuste rassen kunnen leveren. Er is nog slecht zicht op welke rassen er worden gebruikt voor de biologische chips en frites die in het winkelschap liggen. Daar is dus nog werk te doen.

Verdere uitbreiding is noodzakelijk

In de drie demonstratievelden stonden dit jaar 24 rassen waarvan een aantal onder nummer. Hoewel dit een indrukwekkend aantal is, is dit aanbod nog niet voldoende. Met name voor de verwerkende industrie (chips, frites) is verdere uitbreiding van het assortiment noodzakelijk. Ook staan er een aantal rassen op de lijst die weliswaar veelbelovend zijn maar die zich in de praktijk nog moeten bewijzen; zowel in de teelt als bij de consument.

‘Next generation’ rassen

Verpakkingsbedrijf Leo de Kock is een van de voorlopers in het verpakken en afzetten van de robuuste aardappelrassen. Hierin werkt zij nauw samen met aardappelcoöperatie Agrico die zich toelegt op het ontwikkelen en telen van de allerbeste rassen, waar ook ter wereld. Dit heeft onder andere geresulteerd in een pakket ‘Next Generation’ rassen met intrinsieke Phytophthora-resistentie. Deze meer dan robuuste rassen stellen dochteronderneming Leo de Kock in staat haar retailklanten te faciliteren in hun streven naar een duurzamer aardappelschap. En hiermee te voldoen aan de toenemende vraag van consumenten naar milieuvriendelijke gewassen.

Contact

Agrico
Communicatie

Postbus 70, 8300 AB Emmeloord
Duit 15, 8305 BB Emmeloord
+31 (0)527-639923  
communicatie@agrico.nl