Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht Agrico

Emmeloord, 17 november 2021 – Vandaag werd de eerste paal geslagen van de miniknollenopslag die Agrico bouwt op het industrieterrein de Munt in Emmeloord. Met de bouw van een eigen miniknollen opslag zet Agrico een volgende stap in haar professionalisering. Door de aangescherpte focus op kwaliteit en de toename van het aantal miniknollen, heeft Agrico besloten een eigen miniknollen opslag te bouwen.

Agrico presenteerde woensdag 3 en donderdag 4 november twee nieuwe rassen tijdens een intieme Meet & Greet op haar kweekbedrijf Agrico Research in Bant. In verband met Covid-19 koos Agrico dit jaar voor een tijdelijk nieuw jasje met een Meet & Greet. In deze kleinere opzet greep Agrico de kans om haar relaties op een verantwoorde manier fysiek te ontvangen waarbij elkaar zien en ontmoeten centraal stonden.

Op dit moment werkt Agrico aan een onderzoek naar de toepassing van nutriënten, afgestemd op de behoefte van individuele aardappelrassen. Hiervoor hebben wij een nauwe samenwerking met Yara Benelux en Tolsma-Grisnich. Het optimaliseren van de opname van nutriënten is de eerste belangrijke pijler in deze innovatieve ontwikkeling.

Lees hier meer over dit onderwerp. 

De Weuthen Kartoffeltag, het evenement dat elke laatste donderdag van de maand Augustus plaats vindt op een Duitse akker in de omgeving van de hoofdvestiging en organisator Wilhelm Weuthen GmbH & Co. Iedereen was verheugd om elkaar weer te ontmoeten en fysiek te praten over aardappels en andere interessante onderwerpen uit de agrarische sector.

Op 27 augustus is Agrico aanwezig op de open dag bij Mts. Leber in Emmeloord. Hier is een multifunctionele bewaarplaats gerealisteerd met een capaciteit van 1.750 kisten voor aardappelen of uien inclusief een verwerkingsruimte met lichtstraat én een complete pootgoedverwerkingslijn. Wilt u een kijkje nemen? Dan bent u op vrijdag 27 augustus tussen 15.00 en 21.00 uur harte welkom bij Mts. Leber aan de Bomenweg 15 in Emmeloord.

Let op! Aanmelden voor de open dag is verplicht. Klik hier om u aan te melden.

Emmeloord, 8 juli 2021 – Coöperatie Agrico heeft de uitbetalingsprijzen voor poot- en consumptie-aardappelen van oogst 2020 vastgesteld en aan haar leden gepresenteerd. De gemiddelde prijs voor pootaardappelen over alle maten klasse S t/m A bedraagt € 25,77 per 100 kg.

Visual Vier De Cooperatie

Dag van de coöperatie!

Zaterdag 3 juli is het de internationale dag van de coöperatie! Binnen Agrico werken wij al bijna 50 jaar succesvol samen met onze 1400 leden om al onze aardappelen wereldwijd te vermarkten. Hier staan wij graag bij stil samen met onze leden en medewerkers, want we mogen trots zijn op wat we samen voor elkaar krijgen! Meer informatie over deze mooie vorm van samenwerken kunt u lezen op www.cooperatie.nl.

Agrico heeft met verschillende stakeholders meegewerkt aan de totstandkoming van een visiedocument over de positie van de Nederlandse aardappelsector en hoe wij gezamenlijk de aardappelsector in minder ontwikkelde gebieden en opkomende economieën succesvol kunnen transformeren. Benieuwd naar het gehele visiedocument?

Vol trots mogen wij vertellen dat het Agrico-ras Alouette is verkozen tot één van de 20 meest innovatieve planten rassen van 2020. Een lijst die is samengesteld door European Seed. Alouette is één van onze Next Generation-rassen. Je leest er alles over in de complete lijst met de 20 meest innovatieve plantensoorten. 

Aardappelcoöperatie Agrico maakte afgelopen week aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 25,00 per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2020. De prijs betreft een gemiddelde voor alle maten en klassen.

In de afgelopen jaren is de aardappel voor zowel de Pakistaanse boer als de consument een waardevol product geworden. De aardappel bevat namelijk een hoge voedingswaarde en de teelt is bijzonder duurzaam omdat de aardappel sneller meer voedsel produceert op minder land met minder water dan welk ander belangrijk voedselgewas ook.

Donderdag 22 april hebben jonge boeren en tuinders tijdens een online debat, een manifest met hun toekomstvisie aangeboden aan de landbouwspecialisten van de Tweede Kamer. Het manifest heeft als titel ‘Maakt u met ons beleid, dan worden onze dromen werkelijkheid’. 

In Bangladesh worden onder andere onze Phytophthora-resistente Next Generation rassen Carolus en Alouette geteeld. Deze rassen vormen een goede basis voor een duurzaam en gezond gewas.

Emmeloord, 25 maart 2021. Passend binnen haar digitale transformatie en de huidige pandemische omstandigheden heeft Agrico afgelopen november een online nieuwsplatform gebouwd om haar afnemers en telers te ondersteunen met belangrijke kennis en informatie. Dit platform Agrico Potatoes gaat vandaag opnieuw live.

Agrico's Potato magazine in gesprek met Carola Schouten, vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In dit artikel gaat ze o.a. in op Agrico als belangrijke gesprekspartner in de voedselmarkt en kringlooplandbouw, dat ze ziet als een essentiële stap voor de toekomst van de sector.

Belangrijk voor een geschikt ras in Bangladesh zijn de smaak, bewaarbaarheid, opbrengst, huid en de lang ovale knol en Phytopthora-resistentie. Op al deze eigenschappen scoren de genoemde rassen erg goed. De opbrengsten van deze drie rassen zijn beduidend hoger dan wat men gewend is.

Voor het eerst in onze geschiedenis vond de centrale ledenvergadering online plaats. Vanuit een studio in Amsterdam werd het als webinar uitgezonden en door onze leden vanuit huis online gevolgd. Naast een toelichting op de jaarcijfers zijn de leden geïnformeerd over de gang van zaken binnen de organisatie en de deelnemingen.

Emmeloord, 4 november 2020 – Agrico presenteert haar nieuwe rassen vandaag op haar nieuwe online platform agricopotatoes.com. Dit platform is tevens een volgende stap in de digitale transformatie van de aardappelcoöperatie.

Voorbereiding, observatie en herziening. Waarde toevoegen aan de productie van aardappelen. De waardepropositie van AR Tarim is een toegewijd raamwerk waarmee ze de belofte waar kunnen maken als een “oplossingsgerichte onderneming” en een toegevoegde waarde kunnen leveren aan de klant.

Het Agrico ras Jacky is een midden vroeg, fijnvallend consumptieras met een goede opbrengst en phytophthora resistentie in loof en knol. Een ras met de potentie om de nieuwe marktleider in de markt van salade-aardappelen te worden.

Aardappeldemodag

Agrico aanwezig op online Aardappeldemodag

De Aardappeldemodag is een tweejaarlijkse ontmoetingsplaats van de aardappelsector en richt zich op de aardappelketen. Veel bedrijven die actief zijn in de aardappelsector bezoeken de aardappeldemodag om elkaar te ontmoeten en te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de sector.

Agrico Research werkt intensief aan de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve aardappelrassen en is het kennisinstituut op dit gebied. Samen met onder andere de productmanagers worden de nieuwe veelbelovende rassen continu gemonitord.