Adato

Middenlaat consumptieras met vrij grove knollen en een vrij goed onderwatergewicht.

  • Segmenten: retail en traditioneel
  • Goede schilkwaliteit
  • Goede droogtetolerantie
  • Geschikt voor diverse gerechten

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Belangrijkste kenmerken van Adato

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenlaat | 6
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Crème | 5,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Vrij hoog | 7
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7,5
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Gemiddeld | 6,5
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7,5
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Stevig | 8
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Vrij regelmatig | 6,5
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Vrij regelmatig | 6,5
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7,5

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7,5
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    374
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Kruimig | BC
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Gemiddeld | 5,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    20,4%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    4,56
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Gemiddeld | 6
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    -

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig vatbaar | 7,5
  • Schurft
    Weinig vatbaar | 6
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 2
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 6,5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Vatbaar | 5
  • Kringerigheid
    Weinig vatbaar | 6
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    -
  • Virus - Yn
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 6
  • Wratziekte F1 (D1)
    Weinig vatbaar | 9
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Meer weten over de Adato?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Adato, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Richard Mooijweer

Productmanager