Agata

Zeer vroeg, vrij vastkokend consumptieras met een mooie gladde schil en een hoge opbrengst.

  • Zeer vroege rijptijd
  • Goede virusresistenties
  • Weinig gevoelig voor blauw en beschadiging

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Belangrijkste karakteristieken van Agata

Plant en knol

  • 4 laat | 9 zeer vroeg
    Rijptijd
    Zeer vroeg | 8
  • Knolvorm
    Ovaal
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Hoog | 8
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Vrij weinig | 5
  • Lengte stolonen
    Kort
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Snel | 8
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Gemiddeld | 6
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Vrij regelmatig | 6
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Hoog | 8
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    316
  • A vastkokend AB vrij vastkokend B vrij kruimig BC kruimig C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Kort | 4
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    -
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Redelijk gevoelig | 6
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    -
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent
    -5% minder tot 5% meer knollen | 5
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    -5% minder tot 5% meer knollen | 5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    17,6%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Onvoldoende | 4
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Onvoldoende | 4

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig vatbaar | 6
  • Schurft
    Vatbaar | 5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Weinig vatbaar | 6
  • Fusarium
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Kringerigheid
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Virus - Bladrol
    Weinig vatbaar | 6
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Vatbaar | 5
  • Virus - Yn
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - Yntn
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Meer weten over de Agata?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Agata, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Tjalling Douma

Productmanager