Alouette

Middenlaat, veelzijdig roodschillig tafelras, met Phytophthora-resistentie in loof en knol, geschikt voor de conventionele en biologische teelt. De Alouette is een van onze innovatieve Next Generation aardappelrassen.

  • Segmenten: verwerkende industrie, retail en traditioneel
  • Weinig blauwgevoelig
  • Geschikt voor diverse gerechten
  • Goede droogtetolerantie

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Verwerkende industrie

Koelvers

Retail

Vers

Biologisch

Newest breed available

Belangrijkste karakteristieken van Alouette

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenlaat | 6
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Geel | 7,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Gemiddeld | 6
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Rood
  • Bloemkleur
    Paars
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Geen | 4
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Snel | 8
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Vrij stevig | 7,5
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Vrij regelmatig | 6,5
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Vrij goed | 6,5

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    389
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Gemiddeld | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Redelijk gevoelig | 6
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    21,1%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    3,6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Gemiddeld | 6,5

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Weinig tot niet vatbaar | 9
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig tot niet vatbaar | 9
  • Schurft
    Weinig vatbaar | 6
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    Partieel resistent | 8
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 7,5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 7,5
  • Kringerigheid
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - Yn
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 7
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Alouette is ontwikkeld als aanvulling in het biologische segment en een van onze innovatieve Next Generation aardappelrassen.

Roodschillig, geelvlezig en vastkokend zijn kenmerken waarmee dit ras zich het best laat omschrijven. Het ras heeft een goed droge stof gehalte zodat er thuis ook gemakkelijk frites van gebakken kan worden, ook kan het op diverse manieren in de oven bereid worden.

Alouette is een kruising van AR 02-1391 met Laura. De moeder is drager van een resistentie gen tegen Phytophthora, in zowel het loof als in de knol. Om de wilde variant naar Europese maatstaven te cultiveren, zijn kruisingen gemaakt met Laura, en eigen zaailingen van Agrico Research. In eerste instantie was het ras gecreëerd om als ouderlijn te dienen, maar tijdens de selectie dermate opgevallen dat werd besloten om de zaailing voor rasontwikkeling in aanmerking te laten komen.

Alouette is de Franse benaming voor de veldleeuwerik, een zangvogel die gelukkig weer vaker boven onze velden te waarnemen is. Dit komt mede door de initiatieven van Stichting Veldleeuwerik. Deze stichting stimuleert het duurzaam agrarisch ondernemen, iets wat bij Agrico ook gewaardeerd wordt.

 

Alouette Nieuw ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Alouette?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Alouette, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Martin Pot

Productmanager