Anosta

Midden vroeg verwerkingsras met een goede opbrengst, geschikt voor vroege verwerking.

  • Segment: verwerkende industrie
  • Vrij grove knollen
  • Goed onderwatergewicht
  • Weinig gevoelig voor blauw en beschadiging

Geschikte marktsegmenten

Verwerkende industrie

Frites

Belangrijkste karakteristieken van Anosta

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenvroeg | 7
  • Knolvorm
    Ovaalrond
  • Vleeskleur
    Crème | 5,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Vrij hoog | 7
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7,5
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Geen | 4
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Snel | 8
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Vrij snel | 7
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Vrij makkelijk | 7
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Gemiddeld | 6
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Vrij regelmatig | 6,5
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Vrij onregelmatig | 5,5
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Vrij goed | 6

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Hoog | 8
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    390
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Kruimig | BC
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Gemiddeld | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    -
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig gevoelig | 7
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    -
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    -
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    21,2%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Goed | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    -

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Schurft
    Vatbaar | 5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 4
  • Fusarium
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    -
  • Kringerigheid
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - Bladrol
    Weinig vatbaar | 6
  • Virus - A
    Weinig tot niet vatbaar | 9
  • Virus - X
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yn
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 7
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Meer weten over de Anosta?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Anosta, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Tjalling Douma

Productmanager