Carolus

Middenlaat, veelzijdig consumptieras met aansprekende rode ogen en Phytophthora-resistentie in loof en knol. De Carolus is een van onze innovatieve Next Generation aardappelrassen.

  • Segmenten: retail en traditioneel
  • Goede droogte tolerantie
  • Hoog onderwatergewicht
  • Kruimig kooktype

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Biologisch

Newest breed available

Belangrijkste karakteristieken van Carolus

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenlaat | 6
  • Knolvorm
    Ovaal
  • Vleeskleur
    Geel | 7
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Gemiddeld | 6
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Overige
  • Bloemkleur
    Lichtpaars
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Geen | 4
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Stevig | 8
  • Kiemkleur
    Blauw-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7,5
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    398
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Kruimig | BC
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Vrij lang | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Gevoelig | 5
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    15% tot 25% meer knollen | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Gevoelig | 5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Redelijk gevoelig | 6
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    21,6%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    Uitstekend | 8
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    5,4
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Goed | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Goed | 7

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Weinig tot niet vatbaar | 9
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig tot niet vatbaar | 9
  • Schurft
    Vatbaar | 5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Vatbaar | 5
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 6
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    Weinig vatbaar | 6
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 6
  • Kringerigheid
    Weinig vatbaar | 6
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Virus - Yn
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 7
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Carolus is het eerste Agrico-ras waarvan de ontwikkeling terugvoert naar kruisingen met de wilde Solanum verwanten. Dit ras is perfect voor de biologische markt vanwege zijn resistentie tegen Phytophthora.

De oorsprong van deze aardappel ligt gedeeltelijk in Zuid-Amerika en gedeeltelijk in Nederland en Duitsland. In 1997 is al de eerste kruising uitgevoerd met de wilde familieverwant uit Zuid-Amerika. Het was bekend dat deze verwant een resistentie heeft tegen Phytophthora. Het ras is een aantal keren teruggekruisd met bestaande rassen. Ter afsluiting van het proces van terugkruisen is als laatste moeder het ras Agria gebruikt, aangezien dit een ouder is met veel positieve eigenschappen. Een van de vaders in het tussentraject heeft nadrukkelijk zijn sporen achtergelaten in de vorm van een rood oogje.

Het ras is vernoemd naar Carolus Clusius, een botanicus uit de 16e eeuw. Tijdens de opening van het Pieperpad in 2009 is er aan de bezoekers gevraagd om een passende naam te verzinnen. Daar werd flink gehoor aan gegeven.

Naast de biologische markt kan dit ras ook gebruikt worden voor afzet naar de frietindustrie, de tafelmarkt en overzeese markt.

Carolus ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Carolus?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Carolus, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Adrie Omtzigt

Productmanager