Constance

Midden vroeg consumptieras met een prachtige gele huid en lichtgele vleeskleur.

  • Prachtige uitstraling
  • Middenvroege rijptijd
  • Vrij vastkokend

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Belangrijkste karakteristieken van Constance

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenvroeg | 7
  • Knolvorm
    Ovaalrond
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Gemiddeld | 6
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Gemiddeld | 6
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Vrij stevig | 7
  • Kiemkleur
    Lichtblauw-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7,5

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    358
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Vrij lang | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig gevoelig | 7
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    -5% minder knollen en/of mutantgevoelig | 4
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    15% tot 25% meer knollen | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    19,7%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Matig | 5,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Onvoldoende | 4

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Zeer vatbaar | 4,5
  • Schurft
    Weinig vatbaar | 6
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 3
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 6,5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    Weinig vatbaar | 6
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 7
  • Kringerigheid
    Weinig vatbaar | 6
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - Yn
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Wratziekte F1 (D1)
    -
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Constance, een veelzijdig consumptieras dat door de eindgebruiker op diverse manieren bereid kan worden. In de oven, als baker of als grillaardappel, vers gekookt, gebakken, gewokt of als ingrediënt van een heerlijke salade, het is allemaal mogelijk met deze aardappel. Daarnaast heeft het ras bijzondere kwaliteiten die interessant zijn voor de afnemers. Eén van de sterkste verkooppunten is de heldere schil.

Dit ras is een kruising tussen Marabel en AR 93-1243, een zaailing van Agrico Research. Marabel is een groot consumptieras in Duitsland. Dit is het eerste rassucces voor de kweker Jan Lucas Spijkman.

Wist je dat er eigenlijk een andere naam aan deze aardappel gegeven wilde worden? Deze naam is helaas niet goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Het heeft bijna twee jaar geduurd voordat duidelijk werd dat deze – als tweede voorgestelde naam: Constance – geen bezwaar opleverde.

Constance ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Constance?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Constance, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Douwe Werkman

Productmanager