Laudine

Midden vroeg consumptieras met een mooie huid, geschikt voor de retail en thuisfrites.

  • Mooie presentatie
  • Vrij vastkokend
  • Goede resistentie tegen aardappelmoeheid en virus

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Belangrijkste karakteristieken van Laudine

Plant en knol

  • 4 laat | 9 zeer vroeg
    Rijptijd
    Middenvroeg | 6,5
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Geel | 7
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Vrij hoog | 7
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Geen | 4
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7,5
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Vrij makkelijk | 7,5
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Vrij stevig | 7,5
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    345
  • A vastkokend AB vrij vastkokend B vrij kruimig BC kruimig C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Vrij lang | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Gevoelig | 5
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig gevoelig | 7
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    15% tot 25% meer knollen | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Zeer gevoelig | 4,5
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    19,0%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    3,7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Goed | 7,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Gemiddeld | 6,5

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Vatbaar | 5
  • Schurft
    Vatbaar | 5,5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Weinig vatbaar | 7
  • Fusarium
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Zeer vatbaar | 3,5
  • Kringerigheid
    Zeer vatbaar | 4
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yn
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - Yntn
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Wratziekte F1 (D1)
    Weinig vatbaar | 9
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Laudine is een fraai ogende vastkokende aardappel met een uitstekende smaak. Een ras dat zijn weg gevonden heeft naar diverse retailmarkten binnen Europa. Laudine werd geselecteerd door het kweekbedrijf van de Niederösterreichische Saatbaugenossenschaft (N.O.S.), uit een populatie klonen die voortgekomen zijn uit de kruising Lady Felicia en zaailing B 92-135-267.

 

Laudine ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Laudine?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Laudine, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Gerdien Poppe

Productmanager