Lugano

Midden laat, geelvlezig verwerkingsras met brede aardappelmoeheid resistenties.

  • Grove knollen
  • Brede resistenties
  • Goede bewaarbaarheid

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Verwerkende industrie

Frites

Belangrijkste karakteristieken van Lugano

Plant en knol

  • Rijptijd
    Middenlaat | 5,5
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Matig | 5
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Grof | 8
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Vrij veel | 7
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Vrij makkelijk | 7
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Vrij stevig | 7,5
  • Kiemkleur
    Rood
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Vrij regelmatig | 6
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Vrij goed | 6

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    394
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Vrij kruimig | B
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Lang | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    Gemiddeld meer dan 25% meer knollen | 8
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Zeer gevoelig | 4
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    21,4%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    Goed | 7,5
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    6,9
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Goed | 7
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    -

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Vatbaar | 5,5
  • Schurft
    Vatbaar | 5,5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    Resistent | 9
  • Poederschurft
    Weinig vatbaar | 7,5
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 6,5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 6
  • Kringerigheid
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    -
  • Virus - Yn
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 7,5
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    Weinig vatbaar | 9
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Lugano is voortgekomen uit een kruising van twee ouderlijnen die beide geselecteerd zijn om resistentie tegen aardappelmoeheid te realiseren. Lugano scoort dan ook een 9, het hoogst haalbare cijfer, voor beide in Nederland bekende pathotypes Pa2 en Pa3 (DE). Ook is het ras resistent tegen Globodera rostochiensis pathotype Ro1 en Ro3. Als slagroom op de taart is het ras ook nog dermate resistent tegen wratziekte fysio 1 en 6. Lugano staat hiermee op de O en de D lijst van de NVWA, wat inhoudt dat het ras in heel Nederland op alle grondsoorten geteeld kan worden. Lugano is voornamelijk terug te zien in de frietindustrie en in de Fish and Chips markt in de UK.

Van alle voorgestelde namen die door diverse mensen waren ingediend, vond de heer Vos (gepassioneerd kweker en een echte Agricoman) Lugano het meest internationaal klinken. Tevens is Lugano een stad in het zuiden van Zwitserland met een gelijknamig meer. Aardappelteelt is daar nauwelijks te vinden, maar friet wordt daar massaal genuttigd.

Lugano ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Lugano?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Lugano, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Douwe Werkman

Productmanager