Markies

Laat, hoogopbrengend verwerkingsras, geschikt voor frites, fast-foodindustrie, chips en verse consumptie.

  • Grove knollen
  • Brede virusresistenties
  • Goede bewaarbaarheid

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Verwerkende industrie

Frites, Chips

Belangrijkste karakteristieken van Markies

Plant en knol

  • 4 laat | 9 zeer vroeg
    Rijptijd
    Laat | 4
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Gemiddeld | 6
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7,5
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Gemiddeld | 6,5
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Stevig | 8
  • Kiemkleur
    Blauw-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Vrij goed | 6,5

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Hoog | 8,5
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    427
  • A vastkokend AB vrij vastkokend B vrij kruimig BC kruimig C kruimig
    Kooktype
    Kruimig | BC
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Vrij lang | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Gevoelig | 5
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Weinig gevoelig | 7
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent
    15% tot 25% meer knollen | 7
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Zeer gevoelig | 4,5
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    22,8%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    Goed | 7,5
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    3,4
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Goed | 7,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Goed | 7

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Weinig vatbaar | 6,5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig vatbaar | 7
  • Schurft
    Vatbaar | 5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 3,5
  • Fusarium
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    -
  • Kringerigheid
    Zeer vatbaar | 4
  • Virus - Bladrol
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - A
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - X
    Weinig tot niet vatbaar | 8
  • Virus - Yn
    Weinig vatbaar | 7,5
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 7
  • Wratziekte F1 (D1)
    -
  • Wratziekte F6 (O1)
    Matig vatbaar | 5
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Meer weten over de Markies?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Markies, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Richard Mooijweer

Productmanager