Ranomi

Vroeg consumptieras met een goede schurftresistentie en vroeg een goede opbrengst.

  • Goede schilhoedanigheid
  • Grove knollen
  • Vrij vastkokend

Geschikte marktsegmenten

Traditioneel

Retail

Vers

Belangrijkste karakteristieken van Ranomi

Plant en knol

  • 4 laat | 9 zeer vroeg
    Rijptijd
    Vroeg | 7,5
  • Knolvorm
    Ovaallang
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Gemiddeld | 6
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Gemiddeld | 6
  • Lengte stolonen
    Middel
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling begin
    Vrij snel | 7,5
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Vrij snel | 7
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Gemiddeld | 6
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Gemiddeld | 6,5
  • Kiemkleur
    Rood-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Hoog | 8
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    322
  • A vastkokend AB vrij vastkokend B vrij kruimig BC kruimig C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Gemiddeld | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging consumptieteelt
    Gevoelig | 5
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Redelijk gevoelig | 6
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig gevoelig | 7
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent
    15% tot 25% meer knollen | 7
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging pootgoedteelt
    Gevoelig | 5
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    17,9%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    4,08
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    -
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Redelijk gevoelig | 6
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Gemiddeld | 6,5
  • 4 onvoldoende | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    -

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Zeer vatbaar | 4
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Weinig vatbaar | 6
  • Schurft
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 4,5
  • Fusarium
    Vatbaar | 5
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Weinig vatbaar | 7
  • Kringerigheid
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • Virus - X
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yn
    Vatbaar | 5,5
  • Virus - Yntn
    Weinig vatbaar | 6
  • Wratziekte F1 (D1)
    Resistent | 10
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Ranomi Kromowidjojo, wie kent haar niet? Niet alleen is zij een topzwemster, maar ook een vroeg aardappelras voor diverse Europese markten. Het ras heeft een uitmuntende presentatie door zijn mooie, vaste vorm en de diep gele, gladde schil. Daarnaast heeft Ranomi een gele vleeskleur en goede consumptiekwaliteiten.

In 2002 is een kruising tussen AR 93-3379 x AR 95-0319 gemaakt, met als doel een vroeg consumptieras te creëren. Na elf jaar selecteren, bleef uiteindelijk de zaailing AR 03-0221 over. Zeker 75% van de voorouders van Ranomi is van Duitse origine. Het Nederlandse ras Arielle, ook een voorouder van Ranomi, zorgt voor opbrengstpotentieel en vroegrijpheid.

Ranomi is gekweekt door Agrico Research.

Ranomi ©Agrico NL HR 2020

Meer weten over de Ranomi?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Ranomi, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Martin Pot

Productmanager