Op 2 april 1973 wordt de coöperatieve vereniging Agrico opgericht in Emmeloord. De nieuwe coöperatie ontstaat uit het samengaan van:
  • Groninger Pootaardappel- en Zaaizaadverkoopbureau 'PZVB'
  • Coöperatieve Drentse Telersvereniging G.A. 'DTV'
  • Coöperatieve Producenten- en Handelsvereniging voor Akkerbouwgewassen G.A. 'Zuiderzeepolders'
Krachtige positie
Al snel blijkt dat het samengaan een goede zet is. De verhouding kosten en omzet wordt gezonder, het kweken van rassen succesvoller en het nieuwe Agrico verovert een krachtige positie op de afzetmarkten in binnen- en buitenland. In 1974 richt de nieuwe Coöperatie met Zuid-West-Nederland de verkooporganisatie Agrico-Holland op. Hierdoor wordt Agrico de leidende organisatie in de pootgoedbranche met een stevige marktpositie in de afzet van poot- en consumptieaardappelen.

In 1973 wordt ook de kwekersvereniging Solana opgericht. Het bestuur van Solana is sindsdien een belangrijke adviseur en onderhandelingspartner voor de directie van Agrico en Agrico Research.
Als Agrico vier jaar bestaat en het poolsysteem met de aardappelen succesvol blijkt, breidt de organisatie haar terrein uit naar het telen en vermarkten van uien. Agrico besluit voorzichtig te starten en bouwt eerst een bestaande hal uit. In de hal ontwikkelt Agrico een uiensorteer- en verpaklijn. De introductie van deze nieuwe bedrijfstak is succesvol en Agrico koopt extra grond naast het bestaande terrein en bouwt een nieuwe hal. Elf jaar na de start, in 1988, besluit Agrico te stoppen met deze activiteiten, omdat de verwerking en waardevermeerdering van de uien hogere kosten met zich meebrengen. Doordat intussen Agrico's aardappelsorteerbedrijf CAB en Agrico's aardappelschilbedrijf VITA groeien, breiden zij hun activiteiten uit op het vrijgekomen bedrijfsterrein.
Rond 1980 legt Agrico de eerste lijnen uit naar Rusland door het deelnemen aan een aantal officiële missies. In 1988 verkoopt Agrico drie projecten bij Moskou. Behalve pootgoed nemen de Russische boeren ook machines af bij Agrico. Naast Agrico-medewerkers assisteren en begeleiden jonge Agrico-telers hun Russische collega's bij het telen van de aardappelen. De projectformule blijkt succesvol en begin jaren negentig worden er soms in een paar weken tijd meer dan zestig Agrico-telers uitgezonden naar Rusland.
In 1989 koopt Agrico aandelen van aardappelhandel Leo de Kock & Zonen B.V. te Purmerend. Het bedrijf is gespecialiseerd in versverpakte aardappelen. In 2003 investeert Leo de Kock in renovatie en uitbreiding. De onderneming beschikt anno 2010 over een modern was- en inpakstation met volledig computergestuurde machines. De aardappelen worden verwerkt in kleine dagelijkse hoeveelheden, zodat de consument over superverse aardappelen beschikt. De aardappelen vinden hun weg naar de detailhandel, groothandel en retailorganisaties.
In 1993 fuseert Agrico met Wolf&Wolf. Door de inbreng van pootgoedbedrijf Wolf&Wolf versterkt Agrico haar positie als pootgoedleverancier op de wereldmarkt. Agrico was voor de fusie met Wolf&Wolf al het grootste pootgoedhandelshuis, maar met Wolf&Wolf groeit Agrico van 25 naar 35% marktaandeel in Nederland.
Met de oprichting van CanAgrico zet Agrico in 1994 voet op de Noord-Amerikaanse markt. In 2004 werden de activiteiten van CanAgrico ondergebracht in Parkland Seed Potatoes Ltd. in het Canadese Lacombe, Alberta. Parkland had al bewezen een constante factor te zijn in de afzet van pootgoed. Sinds 2004 is de teelt steeds verder toegenomen.
In 1995 wordt besloten tot de sluiting van het verkoopkantoor Agrico France S.A.R.L. Voor de verdere bewerking van de Franse markt kiest Agrico voor een deelname in het gerenommeerde Franse bedrijf S.A. Desmazières in Arras. Dit bedrijf is op dat moment al vele jaren een vertrouwde handelsrelatie van Agrico.
In 1998 neemt Agrico de pootaardappelteelt en vermarktingsactiviteiten van een Engelse relatie over. De overgenomen activiteiten integreert Agrico in de bestaande Agrico UK-activiteiten en brengt het geheel onder in Agrico UK Ltd. Deze Agrico-dochter is gevestigd in Catleton in Schotland.
CêlaVíta B.V. te Wezep is een verwerkingsbedrijf dat koelversproducten van aardappelen voor de retail en foodservice produceert. Het bedrijf werd in 1967 opgericht om nieuwe markten te verkennen en te ontwikkelen. De resterende aandelen nam Agrico al in 1970 over. Als onderdeel van Agrico is CêlaVíta de loop van de jaren een begrip in de Nederlandse huishoudens geworden. In 2004 kijkt Agrico echter kritisch naar haar eigen bedrijfsonderdelen, de onderlinge samenhang ervan en de vernieuwing van de bestuurlijke organisatiestructuur. Op basis daarvan besluit de organisatie haar aandelen in CêlaVíta te verkopen en zich te concentreren op de oorspronkelijke activiteiten: het telen en vermarkten van poot- en consumptieaardappelen. In augustus 2005 verkoopt Agrico haar aandelen in verwerkingsbedrijf CêlaVíta BV.
In 2006 richt Agrico in Polen 'Agrico Polska' op. Agrico Polska teelt en vermarkt in Polen geteelde pootaardappelen van Agrico-rassen. Daarnaast verzorgt het bedrijf de import van pootgoed uit Nederland. In de jaren die volgen groeit het bedrijf gestaag en krijgt Agrico Polska een groter marktaandeel in Polen.
Om jonge telers meer bij Agrico te betrekken en een klankbord te creëren voor de organisatie richt Agrico in 2008 een Jongerencollege op. Hiermee heeft Agrico een officieel platform waarbij jonge aardappeltelers en de directie van gedachten kunnen wisselen over strategie en dienstverlening.

Na de succesvolle eerste editie van de Agrico-jongerendag op 22 mei 2008 melden zich maar liefst 17 jongeren aan voor het Jongerencollege. Op 27 juni 2008 benoemt de Raad van Beheer het eerste Agrico Jongerencollege.
In september 2009 opent Agrico op feestelijke wijze de nieuwbouw van Agrico Research. Het researchcenter dat in 1959 startte, had door een toename van activiteiten en medewerkers een tekort aan kantoorruimte. Met de bouw is het kantoorgedeelte uitgebreid en voorzien van een extra bouwlaag. Behalve over kantoor en laboratorium beschikt Agrico Research over een kassencomplex van 2000 m2 en 96 hectare landbouwgrond. In totaal werken er 23 mensen.
In de loop van de jaren gaat de internationalisering onverminderd door. Ook richting het noorden van Europa krijgt Agrico steeds meer voet aan de grond. Om haar positie in Zweden en Finland te versterken, richten Agrico en haar Zweedse partner Lantmännen Lantbruk in 2009 de onderneming Agrico Nordic op. Het bedrijf beproeft, introduceert, teelt en vermarkt de rassen van Agrico en verzorgt de import van Nederlands pootgoed.
De vraag naar biologische aardappelen neemt toe en hier speelt Agrico op in met de ontwikkeling en teelt van biologische poot- en consumptieaardappelen. Onder de naam Bioselect is Agrico wereldwijd de grootste leverancier van biologische poot- en consumptieaardappelen. In 2009 start dochteronderneming Leo de Kock & Zonen B.V. met de bouw van een nieuwe hal op het perceel naast hun huidige locatie in Purmerend. In deze nieuwe hal komt een geheel gescheiden was- en verpakkingsinstallatie voor de biologische aardappelproducten. Ook investeert het bedrijf in een 'care-ruimte' waarin gemaksproducten worden verwerkt. In 2010 wordt de nieuwbouw opgeleverd.